Over mij

Rockstar en ik

Mijn naam is Maxime Steijn, geboren in Rotterdam en nu 28 jaar oud. Biologie docent van beroep, iets wat ik met veel plezier vier dagen in de week doe. Naast mijn werk en de pony's, ben ik bezig met mijn honden en natuurlijk maak ik ook regelmatig tijd vrij voor mijn vrienden. 

Als klein meisje ben ik ooit begonnen met paardrijden op een manege. Ik wilde heel graag paardrijden, en dus werd het een manege in de buurt. In de jaren daarna volgde vele verzorgpaarden, bijrijdpaarden, ponykampen en een leasepaard. Uiteindelijk ben ik gekomen bij het hebben van eigen paarden. In mijn reis naar wie ik nu ben als trainer, hebben mijn vier eigen paarden een belangrijke rol gespeeld. Dit zijn Lizzy, Sjors, Rockstar en Soy Nero. Rockstar en Soy Nero zijn nog bij mij, Sjors is naar een ander huisje gegaan en Lizzy is helaas overleden. 

Mijn huidige twee pony's zijn shetlanders, en ik train vooral met clickertraining en keuzevrijheid. Zo is dus ook de naam "shets with choices" geboren. Maar natuurlijk zijn niet alleen shetlanders op deze manier te trainen!

Mijn visie

Een paard die de vrijheid heeft om zelf keuzes te maken zal meer plezier beleven in de training en niet bang zijn voor de wereld om hem heen.

Om dit voor elkaar te krijgen maak ik gebruik van force free training. Hierbij is de basis het belangrijkste, vanuit daar kan je eigenlijk alles aanleren, ik maak hierbij vooral gebruik van clickertraining. Ik maak dan hele kleine stapjes, zodat we altijd op het tempo van het paard kunnen werken. Een paard wat ongewenst gedrag vertoont heeft daar altijd een reden voor, aan ons de taak uit te zoeken wat die reden is. Denk aan pijn, verkeerd aangeleerd gedrag, stress of zelfs angst. Zodra we achter de reden zijn kunnen we daarmee aan de slag, of met de juiste professionals (in geval van pijn), of door nieuw (gewenst) gedrag aan te leren. Bij elk paard is dit maatwerk! Hierbij is het natuurlijk wel erg belangrijk dat de huisvesting voorziet in de basisbehoeften van je paard.

 

Lees hieronder over mijn eigen paarden en wat zij mij geleerd hebben.

Lizzy - 30 jarige shetlandmerrie

Lizzy ben ik gaan verzorgen toen ik zelf 15 jaar oud was, zij was toen 17 jaar. Ongeveer 1,5 jaar later zocht haar eigenaar langzaamaan een nieuw huisje voor haar, en heeft haar toen aan mij toevertrouwd. Op 1 juli 2012 werd zij dan officieel van mij. Met haar heb ik veel "ponypret" beleefd, het maakte niet uit wat we deden als we er maar lol in hadden.

Eind november 2023 is Lizzy ingeslapen, zij is 30 jaar oud geworden (geboren op 6 juni 1993). Lizzy heeft mij de eerste basis gegeven in het volledig vertrouwen van een pony en ze heeft me het belang geleerd van lol hebben. 

 

Sjors - 10 jarige haflingerruin

Sjors heb ik gekocht in januari 2021, ik heb hem 1,5 jaar gehad. Met hem ben ik misschien wel door de grootste leercurve gegaan.

Het eerste jaar heeft hij op een pensionstal gestaan, waarbij hij 1x per dag door het personeel in de stapmolen werd gezet – hier stond hij 45 minuten in. Verder kwam hij in de winter alleen zijn stal uit als ik er zelf was. Ik probeerde hem dan 2 uur zijn stal uit te halen – voor de paddock of om samen te trainen bijvoorbeeld.  In realiteit kwam hij buiten het weideseizoen dus niet langer dan 3 uur per 24 uur zijn stal uit. In de zomermaanden was het iets beter, dan ging hij van 8 uur ’s ochtends tot 15 uur ’s middags met een groep de wei op.

Toen ik Sjors kocht wist ik dat hij een luchtzuiger & kribbebijter was, maar met de zomer in aantocht nadat ik hem kocht bleef dit enigszins onder controle omdat hij toen meer buiten kwam en in contact kwam met ander paarden. De winter daarna werd zijn luchtzuigen echt veel erger en op het punt dat hij zelfs zijn ruwvoer liet liggen om eerst te luchtzuigen wist ik dat er echt iets moest veranderen. 

Hij is toen naar een andere pensionstal verhuisd, waar hij elke dag buiten zou komen van 8 uur tot 16 uur, samen met een ander paard en met hooi en water tot zijn beschikking. Ook zou hij in een veel grotere stal komen. Helaas was daar de tijd buiten voor hem niet genoeg, en het luchtzuigen is ondanks het meer ruwvoer, meer buiten, grotere stal en meer sociaal contact toen nauwelijks minder geworden.

Hierna is Sjors verhuisd naar een vriendin aan huis, waar hij onbeperkt hooi tot zijn beschikking had en lekker met twee andere pony’s in een prachtige paddock stond met een mooie schuilstal erbij. Hier leefde Sjors helemaal op! Het luchtzuigen hield helemaal op, en waar hij eerst tijdens het rijden met regelmaat nog weleens een sprint trok met een paar bokken, werd hij op dat vlak ook helemaal zen. Sindsdien wil ik nooit meer een paard van mij minder geven dan 24/7 in groepsverband kunnen staan met vrije beweging, keuzemogelijkheden en onbeperkt goed ruwvoer. Aan Sjors heb ik gezien dat het eigenlijk niet anders kan en wat ben ik blij dat hij mij dit geleerd heeft.

Ondanks dat hij uiteindelijk naar een nieuw huisje is gegaan - deze beslissing was vanuit het oogpunt van zijn plezier en welzijn - is hij het paard geweest wat mij geleerd heeft dat je niet in kan leveren op de basisbehoeften van je paard. Met training kun je veel bereiken, maar dit weegt niet op tegen hoe jouw paard leeft tijdens de 22 uur in een dag dat jij niet bij hem bent.

 

Rockstar - 1 jarige shetlanderruin

Rockstar is op mijn pad gekomen omdat ik zocht naar een opvolger voor Lizzy. Ik wilde een jonge grotemaats shetlander, die ik zelf kon gaan opleiden tot menpony. Uiteindelijk ben ik bij een kleinschalige fokster terecht gekomen, die haar pony's ook in kuddeverband huisvest met onbeperkt ruwvoer en 24/7 keuze tussen buiten en binnen staan. Op 9 augustus 2022 ben ik bij Rockstar gaan kijken, hij was toen ruim 3 maanden oud (geboren 1 mei 2022). Hij kende op dat moment nog niks, en nadat ik de volgende dag besloten had dat ik hem graag wilde hebben, kreeg ik alle ruimte van de fokster. Ik heb die zomer vele uren lekker in de wei bij hem gezeten, hem rustig het halster aangeleerd en op den duur een borsteltje en een stukje meelopen. Toen hij bijna vijf maanden oud was ben ik officieel met clickertraining met hem begonnen. Vanuit de honden was ik hier al enigzins bekend mee, maar toch heb ik mij toen uitgebreid ingelezen. Ik vond het ontzettend belangrijk om zo'n jonge pony de basis goed aan te leren! 

We zijn toen begonnen met het neutraal accepteren van voer, gevolgd door training met een targetstick. Inmiddels is hij een jaar oud, zijn we verhuisd naar een nieuwe plek en kan hij al zo veel! Zelf trailerladen, wandelen, zijn grenzen aangeven, zelf pauze nemen, target aanraken en volgen, op het blok staan, jambette, zelf de paddock in en uitlopen op cue. We spelen ook met balkjes en het blok voor body awareness. Hij is al drie keer meegeweest naar een grote keuring en heeft zelfs al een keer op animal event gestaan! Al deze evenementen deed hij zonder stress en moeite. Hij laat mij echt zien dat met de goede aanpak je uiteindelijk alles kan bereiken wat je graag wil; maar wel in samenwerking met je paard.

En het belangrijkste: in alles heeft hij een nieuwsgierige en vrolijke houding! Dit sluit aan bij mijn visie: een paard die de vrijheid heeft om zelf keuzes te maken zal ook meer plezier beleven in de training en niet bang zijn voor de wereld om hem heen. 

 

Soy Nero - shetlander hengst van 9 maanden

Soy Nero is geboren op 9 mei 2023, en is het halfbroertje van Rockstar (zelfde moeder). Met de fokster had ik afgesproken dat als er dit jaar weer een zwart hengstje geboren zou worden, dat hij gereserveerd was voor mij. Zo gezegd, zo gedaan! 

Inmiddels woont Soy bij Rockstar in de kudde. De twee broertjes kunnen het erg goed vinden met elkaar, en hebben hetzelfde zachte karakter. Soy is wel iets minder snel onder de indruk van nieuwe dingen, maar beiden zijn ze erg nieuwsgierig, zacht en vrolijk. Met Soy ben ik nu bezig om de basis van het clickertrainen aan te leren, waarbij we begonnen zijn met een stukje targettraining. Ook wandelen (samen met zijn grote broer Rockstar) is een van de hobby's van Soy!